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Moins de viande et plus de fruits et légumes pour sauver la planète

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Un reportage d’Alexandre Touchette

Le défi lancé dans le rapport de la Commission EAT-Lancet est immense : nourrir 2,3 milliards d’humains de plus d’ici 2050 sans augmenter les superficies dédiées aux exploitations agricoles. Un objectif essentiel pour mettre fin à la conversion d’écosystèmes naturels en production agricole qui menace la biodiversité en plus d’entraîner des émissions de cinq gigatonnes de gaz carbonique chaque année.

Le tout vient d’un constat : pour éviter un dérèglement du climat, il ne sera pas suffisant de réduire la dépendance aux carburants fossiles, puisque de 20 à 30 % des émissions mondiales de gaz à effet de serre proviennent de la production alimentaire.

L’amélioration de l’efficacité des modes de production alimentaire est aussi essentielle pour protéger les ressources en eau. L’agriculture accapare 80 % de la consommation mondiale d’eau, une eau de plus en plus contaminée par des engrais comme les nitrates et les phosphates.

Bouleversement nécessaire des habitudes alimentaires

La quarantaine de scientifiques qui ont participé à la Commission EAT-Lancet avaient pour mission de proposer une diète en accord avec la capacité planétaire de production alimentaire.

Leur recommandation principale est de réduire de moitié la consommation moyenne de sucre et de viande rouge et de doubler l’apport quotidien en fruits, légumes, noix et légumineuses.

Ce régime, qualifié de flexitarien, n’impose pas d’éliminer la viande, mais exige d’augmenter substantiellement l’apport de protéines végétales. Plus précisément, il propose de manger un maximum de 200 grammes de viande rouge et de porc par semaine, soit 6,5 fois moins que la consommation moyenne actuelle des Nord-Américains.

Protéger les écosystèmes et la santé humaine

Les auteurs reconnaissent que le changement proposé est radical, mais ils espèrent que les gains qu’une telle alimentation apporterait à la santé contribueront à convaincre le public et les politiciens de son bien-fondé.

Un de nos collègues a estimé qu’une transition à une alimentation saine aurait réduit le budget américain en santé publique de 130 milliards de dollars par an.

Fabrice DeClerk, directeur de recherche à la Fondation EAT

Selon les auteurs du rapport, l’adoption du régime proposé réduirait le taux de diabète de type 2 d’un pourcentage allant de 17 à 42 % et les morts attribuables aux maladies coronariennes de 21 à 30 %.

Des obstacles identifiés

En plus d’avoir à convaincre le public, les auteurs reconnaissent qu’il faudra affronter le lobby des producteurs agricoles et ceux de l’industrie alimentaire, des semenciers et des producteurs d’engrais. Un milieu qui compte beaucoup de multinationales très influentes, qui n’ont pas intérêt à voir changer le modèle de production.

Pour y arriver, le directeur de recherche à la Fondation EAT, Fabrice DeClerk, estime que les gouvernements devront revoir en profondeur leurs politiques agricoles puisqu’il est complètement illogique, selon lui, de continuer à subventionner des pratiques qui se font au détriment de l’environnement et de la santé publique.

Le titulaire de la chaire de recherche du Canada en économie politique de l’alimentation, Sébastien Rioux, estime quant à lui qu’une certaine résistance populaire est prévisible, puisqu’une agriculture plus respectueuse de l’environnement va entraîner une hausse des prix.

Malgré tout, le chercheur estime qu’un tel coup de barre est possible et surtout essentiel.

Les preuves ne sont plus à faire que les modèles alternatifs, tout ce qui est permaculture et agriculture intégrée, sont en fait beaucoup plus productifs sur une même superficie, tout en protégeant la biodiversité.

Sébastien Rioux, titulaire de la chaire de recherche du Canada en économie politique de l’alimentation

Le défi demeure colossal puisque, comme dans le cas de la réduction de la dépendance aux énergies fossiles, le temps manque.

Pour atteindre les objectifs de réduction des gaz à effet de serre de l’Accord de Paris, il faudrait que les changements alimentaires recommandés par la Commission EAT-Lancet surviennent d’ici cinq ans, au plus tard.

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List of Tourist Attractions Open Now in Ottawa

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With Ontario now in Step 3 of 2021 three-step plan for reopening, museums and other indoor attractions are allowed to reopen with capacity limited to not exceed 50 per cent capacity indoors and 75 per cent capacity outdoors.

Here is a list of Ottawa attractions you can visit starting July 16th.

Do remember to wear masks and buy tickets in advance.

Parliament Hill

Parliament’s Centre Block and Peace Tower are closed for renovation.

You can join for tours of the Senate of Canada Building (2 Rideau Street), House of Commons at West Block (111 Wellington Street) on Parliament Hill, and East Block at East Block (111 Wellington Street) on Parliament Hill.

When: Grounds open; guided tours of Parliament are suspended through the summer of 2021.
Where: 111 Wellington Street, Downtown Ottawa

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Ottawa performer leapfrogs from gymnastics to Broadway to TV

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A new AppleTV+ series set in a magical town that’s stuck in a neverending 1940s musical includes a pair of Ottawa siblings in the cast. 

Warren Yang and his sister, Ericka Hunter, play two of the singing, dancing residents of the village portrayed in Schmigadoon!, a small-screen series that takes its cues from classic musicals like Brigadoon, Wizard of Oz and Sound of Music, and skewers them with the offbeat comedic mastery of Saturday Night Live. 

In fact, you’ll recognize many of the names from SNL, starting with executive producer Lorne Michaels, creator of the late-night, live-comedy sketch show. Schmigadoon! also stars SNL cast member Cecily Strong and comedian Keegan-Michael Key, who hosted SNL in May. They play a New York couple who get lost on a hike and stumble into a strange town where everyone sings and dances. 

For Yang, a relative newcomer to show-biz, the series marks his television debut. For Hunter, the younger of his two older sisters, it’s the latest in a career path that began with dance lessons as a child more than 30 years ago. She attended Canterbury High School, Ottawa’s arts-focused secondary school. 

“Her dream was always to perform,” said Yang, 34, in an interview. “But that was never the path I thought was an option for me.” 

While his sister studied dance, Yang did gymnastics. He was an elite gymnast throughout his youth, ultimately leaving Merivale High School at 16 to train in Montreal, finishing high school through correspondence courses. He was a member of the Canadian National Team and received a scholarship to study at Penn State, majoring in marketing. 

A few years after graduation, Yang was working at an advertising agency in Toronto when he got a call from a Manhattan number. To his astonishment, they asked if he would be interested in auditioning for a Broadway revival of Miss Saigon.

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COVID-19: uOttawa to require vaccination for students living in residence

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Vaccination will be mandatory for students who want to live in residence at the University of Ottawa this year, with proof of vaccination and at least one dose required before move-in, or within two weeks of doing so if they can’t secure a shot before arriving.

Those who can’t receive a vaccine for “health-related reasons or other grounds protected under the Ontario Human Rights Code” will be able to submit a request for accommodation through the university’s housing portal, according to information on the university’s website.

Students with one dose living in residence will also have to receive their second dose “within the timeframe recommended by Ottawa Public Health.”

People who haven’t been granted an exemption and don’t get vaccinated or submit proof of having done so by the deadlines set out by the school will have their residence agreements terminated, uOttawa warns.

“Medical and health professionals are clear that vaccination is the most (effective) means of protecting people and those around them,” reads a statement provided to this newspaper by uOttawa’s director of strategic communications, Patrick Charette.

Article content

“It is precisely for this reason that the University of Ottawa is requiring all students living in residence for the 2021-2022 academic year to be fully vaccinated. The University recognizes that some students may require accommodations for a variety of reasons and will be treating exceptions appropriately.”

Faculty, staff and students are also strongly encouraged to get vaccinated, the statement notes.

“Ensuring a high vaccine coverage in all communities is critical to ensuring an ongoing decline in cases and ending the pandemic. This will be especially important with the return of students to post-secondary institutions in our region in the fall of 2021.”

Neither Carleton University nor Algonquin College is currently mandating vaccination for students living in residence, according to the websites for both schools. But uOttawa isn’t alone in its policy – Western University, Trent University, Durham College and Fanshawe College have all implemented similar requirements. Seneca College, in the GTA, is going even further, making vaccination mandatory for students and staff to come to campus, in-person, for the fall term.

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